Zoeken

Rondreis door Fins LaplandEen rondreis door Fins Lapland.Eind augustus begin september maakte ik een prachtige rondreis door Fins Lapland. De ongerepte natuur, wilde dieren en waanzinnige outdoor activiteiten die je in dit land kunt doen zijn fantastisch!

Geland in de woonplaats van de kerstman.


Eind augustus begin september maakte ik een rondreis door Fins Lapland. Vele kennen Lapland alleen van de mooie besneeuwde winter plaatjes maar in deze tijd van het jaar kun je genieten van de prachtige Ruska en heel veel leuke activiteiten. In Fins Lapland noemen ze het verkleuren van de bomen "Ruska". De prachtige natuur in Fins Lapland kleurt groen, oranje , rood en geel in deze tijd van het jaar. We kwamen aan op de luchthaven van Rovaniemi ook wel Santa Claus Airport genoemd. Deze kleine luchthaven met twee bagagebanden is omgeven door kerstversiering. Vanaf hier verder met onze huurauto. Op nog geen 5 minuten rijden sta je direct op de poolcirkel waar Santa Claus Village is gelegen. Dit magische kerstdorp is 365 dagen per jaar geopend en bestaat uit verschillende boetiekjes waar de kerstman zijn cadeautjes uitzoekt, diverse restaurants en je kunt de Kerstman elke dag zelf ontmoeten op zijn kantoor.

Tip: Huur je auto voordelig bij Sunnycars.

Heel veel outdoor activiteiten.

Na 2,5 uur rijden kwamen we aan op onze eerste locatie, Ruka. We verbleven in Wilderness hotel Papin Talo gelegen aan een prachtig groot meer. Vanaf deze locatie kun je verschillende outdoor activiteiten doen die georganiseerd worden door Ruka Safari's. De eerste dag gingen we raften. Erg spannend want ik had dit nog nooit eerder gedaan. We trotseerde wildwater met onze stevige raftboot. Hierna had ik direct de smaak te pakken en ben ik nog een keer gaan raften in Turkije. Dag twee maakte we een buggy ride. We gingen met onze rode buggy's over de kale skipistes en vervolgens het bos in. Onderweg kwamen we veel rendieren en bosjes vol blauwe bessen tegen. Deze Finse superfood groeit hier enorm veel.

Fins Lapland is een geweldige plek voor hikers. Je kunt hier wandelroutes afleggen tussen de 1 en 80 kilometer. Op onze laatste dag gingen we een stuk kanoën op een prachtig kalm meer. Tussendoor zijn we gestopt om te genieten van een kop thee of koffie. Deze worden traditioneel bereid in een blackpot op een kampvuur.

Een minder intensieve activiteit maar wel mijn favoriet tijdens deze rondreis door Fins Lapland was bear watching. We gingen met een groepje een boshut in om hier stilletjes te wachten op wilde beren. Na 1,5 uur liet de eerste beer zich zien. Iedereen zat muisstil te genieten van dit uitzicht. Niets is mooier dan het zien van wilde dieren in hun eigen vrije omgeving.

Noorderlicht spotten.

Halverwege deze reis maakte we een roadtrip van Ruka naar Salla. Ook wel Salla in the middle of nowhere genoemd. We hebben hier een bezoek gebracht aan een rendieren farm waar we deze prachtige dieren zelf mochten voeren. Salla ligt een stuk hoger dan Ruka en daardoor is er meer kans om het noorderlicht te zien. We keken ieder uur op onze Aurora app om te zien of er kans was. We zijn 4 nachten opgebleven en werden uiteindelijk beloond met 2 heldere nachten. Het noorderlicht spotten met bewolking is vrijwel onmogelijk. We namen iedere avond plaats rondom ons kampvuur en keken elke keer de lucht in of we al iets van verandering zagen. Mocht je het idee hebben iets te zien zet dan je camera klaar op een statief met een hoge sluitertijd. De camera vangt hierdoor veel meer licht op dan je met het blote oog kan zien. Ja hoor daar was het! Het magische noorderlicht kwam heel lichtjes tevoorschijn. Mijn hart maakte een sprongetje want dit bucketlist item wilde ik echt niet missen!!! We hebben urenlang foto's gemaakt en naar boven gestaard terwijl het noorderlicht boven ons danste.

10 bucket list dingen om te doen in Fins Lapland

TIP!

Wat heb je nodig tijdens een reis door Fins Lapland:

1 Koffer

Een goede stevige koffer is voor iedere reis natuurlijk handig. Ik vind het zelf erg prettig als een koffer een ingebouwd slot heeft zoals in deze Suit Suit koffers. De vakverdeling is erg prettig omdat je in gebieden zoals Lapland veel verschillende items nodig hebt. Meerdere paar schoenen, verschillende lagen kleding, camera's etcetera.


2 Camera

Om naast het noorderlicht ook andere mooie plaatjes te schieten heb je een goede camera nodig. Ik maak zelf gebruik van de Nikon D5300. Het is voor bewegende foto's een must om een statief mee te nemen. Lees hier 5 tips om het noorderlicht te spotten incl. fotografie tips.

3 Schoenen

Je kunt prachtige wandeltochten maken in Fins Lapland over robuuste paden. Deze zijn omgeven met rotsen en boomwortels dus vergeet zeker niet goede wandelschoenen mee te nemen. Fins Lapland heeft geweldige winters met veel sneeuw. Mocht je in het winterseizoen afreizen naar Lapland neem dan ook zeker een paar warme snowboots mee.

4 Powerbank

Met de prachtige wandeltochten in Fins Lapland is er een grote kans dat na alle foto's maken je batterij een keer leeg raakt. Daarom is het handig een powerbank mee te nemen. Onderstaande powerbank is extra handig omdat deze zichzelf herlaad doormiddel van zonne-energie. Deze variant is ook nog eens water resistent en uitgerust met een zaklamp.


5 Go Pro

Dankzij de vele leuke wateractiviteiten is het echt een must om een Go Pro mee te nemen. Bijna alle actioncams zijn water bestendig. Zo kun je de leukste foto's en video's maken tijdens het raften, kanoén en skiën


#noorderlicht #finland #Scandinavië #kerstman