Zoeken

Waarom je moet kaasfonduen in de Franse Alpen
Kaasfondue is een pan vol warme gesmolten kaas waar stukjes brood in worden ondergedompeld. Dit gerecht is typisch voor de Zwitserse en Franse Alpen.


Het woord fondue is afkomstig van het Franse woord “fondre” dat smelten betekent. Kaasfondue is ten eerste onwijs lekker en wordt voornamelijk bereid met witte wijn. Voor kinderen is de fondue ook vaak mogelijk met appelsap. De traditionele fondue wordt hedendaags geserveerd met stukjes brood. Daarnaast krijg je vaak een plank met verschillende soorten worst. Het is niet de bedoeling dat deze in de kaas gedoopt worden.

Welke kaas gebruik je voor kaasfondue?

Kaasfondue wordt in verschillende regio's gemaakt met verschillende soorten kazen. Ook is het in de Franse Alpen vaak mogelijk om kaasfondue met truffel te bestellen. Dit is echt een aanrader!

100% Gruyère - Vaudoise

100% Vacherin - Fribourgeoise

50% Gruyère en 50% Vacherin - Moitié-Moitié

50% Gruyère en 50% Emmentaler - Neuchâteloise

1/3 Gruyère, 1/3 Emmental en 1/3 Sbrinz - Centraal Zwitserland

1/3 Emmentaler, 1/3 Beaufort en 1/3 Comté - Savoyarde

100% Comté - Jurassienne


bron: wikipedia

De gezelligheid van kaasfondue.

Kaasfondue is naast dat het onwijs lekker is ook enorm gezellig. De fondue is gemaakt om te delen. Je bent dus automatisch direct bezig met de mensen om je heen aan tafel. Doordat je telkens kleine stukjes brood in de kaas doopt duurt de maaltijd langer dan normaal en daardoor heb je dus extra veel tijd om met elkaar te praten. Wil je dus lekker lang tafelen en bijkletsen neem je familie en vrienden dan zeker een avondje mee naar een restaurant waar kaasfondue verkrijgbaar is. De lekkerste kaasfondue heb ik gegeten in de Franse Alpen.

Lees ook: Bijzonder overnachten op de piste van Avoriaz Frankrijk.