Zoeken

Alles wat je wilt weten over het noorderlichtAlles wat je wilt weten over het noorderlicht.


Het noorderlicht zien staat bij heel veel mensen op hun bucketlist. Het poollicht genaamd noorderlicht oftewel Aurora Borealis is één van de meest bijzondere natuurverschijnselen op aarde en is daardoor een grote trekpleister om af te reizen naar het hoge noorden.
Wat is noorderlicht?


Het noorderlicht oftewel poollicht is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer. Het heeft een waanzinnige groene gloed en als het heel extreem zichtbaar is zelfs rood en paars. Het poollicht wordt veroorzaakt door zonnewind waarbij grote aantallen geladen deeltjes het heelal ingeschoten worden. Het noorderlicht veranderd continu van vorm en danst als het ware door de hemel. Vooral in het hoge noorden komt het poollicht voor vandaar dat de meeste mensen het noorderlicht noemen. De echte naam van het noorderlicht is Aurora Borealis.


Op welke bestemmingen heb je de meeste kans op noorderlicht?


De naam verklapt het al. De meeste kans om het magische noorderlicht te zien is in het hoge noorden. De meest populaire plekken voor Nederlandse reizigers zijn Fins Lapland, waar ik zelf het noorderlicht heb mogen aanschouwen, Noorwegen en IJsland. Canada en Rusland mogen ook vaak genieten van dit prachtige natuurverschijnsel en het is zelfs voorgekomen dat het noorderlicht in Nederland zichtbaar was.


10 bucket list dingen om te doen in Fins Lapland


Wanneer kun je het noorderlicht zien?


Uiteraard verschilt dit per bestemming maar tussen half augustus en half april heb je kans om het noorderlicht te zien. Vanaf half augustus worden de dagen weer korter in het noorden en daarmee wordt de kans vergroot om het noorderlicht te spotten. Hoe dichter bij de poolcirkel hoe sneller de kans op noorderlicht. Zodra het donker is heb je kans om het noorderlicht te zien. Naar mijn ervaring kwam het tevoorschijn net na middennacht. In de zomer zijn de dagen zo lang en licht dat je geen kans hebt om het noorderlicht te zien.


Hoe leg je het noorderlicht vast?


Mocht je het geluk hebben om het noorderlicht met eigen ogen te aanschouwen dan wil je dit natuurlijk maar al te graag vastleggen ter herinnering. Zorg ervoor dat je op de donkerste plek in je omgeving bent. Met zo min mogelijk verlichting heb je de grootste kans om het noorderlicht te zien. Lantarenpalen en zelfs de maan kunnen ervoor zorgen dat het noorderlicht niet zichtbaar is. De camera ziet het noorderlicht vaak al eerder dan jijzelf. Zorg ervoor dat je een statief gebruikt om beweging te voorkomen. Je hebt namelijk een hele lange sluitertijd nodig om het noorderlicht vast te leggen. Zet je camera op het statief, stel de camera in met een lange sluitertijd en kies de ISO die je nodig hebt. Het liefst zo laag mogelijk. Zo neemt de camera veel licht op en heb je vaak een duidelijk beeld van wat er daarboven in de lucht gebeurt.

5 extra tips om het noorderlicht te spotten.1. Download de Aurora app.


Download een Aurora app! Deze app geeft precies aan hoeveel kans je hebt om het noorderlicht die nacht te zien. Het handige aan deze app is dat je ook direct zien of er bewolking op komst is. Met veel wolken aan de lucht is de kans om het noorderlicht te zien erg klein.


2. Heldere sterrenhemel.


Het noorderlicht is vrijwel alleen te zien als het helder is. Het blijft altijd spannend of het noorderlicht zicht laat zien maar bij veel bewolking is de kans vrijwel nihil. Kijk dus goed aan het begin van de avond of er al sterren te zien zijn om erachter te komen of het wel of niet bewolkt is.


3. Houd je camera gereed.


De camera ziet het noorderlicht vaak al eerder dan jijzelf. Dit komt omdat de camera veel meer licht kan vangen dan het blote oog. Zorg ervoor dat je een statief gebruikt en stel de camera in met een lange sluitertijd. Zo neemt de camera veel licht op en heb je vaak een duidelijk beeld van wat er daarboven in de lucht gebeurd. Maak regelmatig wat test shots want het noorderlicht kan ineens opduiken.

4. Vermijd lichtvervuiling.


Zorg ervoor dat je op de donkerste plek in je omgeving bent. Met zo min mogelijk verlichting heb je de grootste kans om het noorderlicht te zien. Lantarenpalen en zelfs de maan kunnen ervoor zorgen dat het noorderlicht niet duidelijk zichtbaar is. Hoe sterker het noorderlicht aanwezig is, des te minder erg is de lichtvervuiling.


5. Laat opblijven is het wachten waard.


Gemiddeld heb je tussen 23:00 en 02:00 uur de meeste kans op het noorderlicht. Je kunt om het uur je wekker zetten of uiteraard buiten wachten tot er iets te zien is. Ik zelf ben 5 nachten op gebleven en 2 avonden kwam het noorderlicht rond 23:30uur al tevoorschijn. Niet zo goed voor je nachtrust maar geloof me, het is het allemaal waard! In de donkere wintermaanden is het natuurlijk al veel vroeger donker. Vanaf het moment dat het donker is, is er kans op noorderlicht. Ik heb het 2 keer rond middernacht zien verschijnen en 1 keer al rond 20:00 uur.