Zoeken

Overleven in een woestijnklimaatHoe overleef je een dag in een woestijnklimaat?

Een woestijn is een gebied waar zeer weinig neerslag valt maar de grond is niet compleet onvruchtbaar. Daardoor kunnen er zeker planten groeien en dieren leven. Ga jij binnenkort op reis naar een bestemming waar een woestijn of zandvlakte is? Lees dan deze tips om je goed voor te bereiden.

Eet voldoende

Zorg ervoor dat je voldoende eet voordat je vertrekt. Je verbruikt veel brandstof op een warme dag, zorg er daarom voor dat je goed uitgerust bent en voorzien bent van nieuwe brandstof door een goede maaltijd te eten voor vertrek.

Neem water mee

Lekker cliché maar wel heel erg belangrijk! Drink voldoende water en neem ook voldoende water mee onderweg. In de woestijn of een grote zandvlakte zijn er geen restaurants of winkels waar je snel even een flesje water kunt aanschaffen. Zorg er daarom echt voor dat je voldoende water meebrengt. Je zweet door de hitte een stuk sneller en daardoor kun je veel sneller uitgedroogd raken. Stay Hydrated!


Ga niet midden op de dag

Ga nooit midden op de dag naar een woestijn of zandvlakte. Dit zijn de heetste momenten van de dag en de kans op verbranden en uitdrogen is dan enorm. Er is weinig tot geen schaduw in deze gebieden, daardoor kunnen de temperaturen al snel oplopen tot 40 graden. De meeste excursies worden dan ook tijdens zonsopkomst of zonsondergang gepland. De temperaturen zijn 's ochtends en 's avonds een stuk aangenamer dan overdag.


Draag luchtige kleding maar bescherm je goed

Draag tijdens de warme momenten vooral luchtige kleding waar je je lekker in kunt bewegen en zo min mogelijk in zweet. Let er wel op dat de kleding beschermd tegen de zon. Draag daarom ook een hoed, pet, tulband of sjaal om je hoofd goed te beschermen. 'S avonds kan het erg afkoelen in deze gebieden. Neem daarom altijd een trui of windjacket mee.


Bescherm je camera tegen zand

Uiteraard wil je deze bijzondere ervaring vastleggen met je camera of misschien je telefoon. De kans is alleen erg groot dat door de wind, er zand en stofdeeltjes tussen de camera komen. Dat wil je niet! Bescherm daarom je apparatuur goed tegen de wind die het zand meebrengt. Maak gebruik van een goede afsluitbare tas en vraag tijdens het fotograferen of iemand de wind wilt blokkeren.

Smeer je elk uur in

Nog een clichë, maar smeer je elk uur in met een hoge factor zonnebrand. Er staat vaak een windje in woestijngebieden waardoor je niet snel door hebt dat je verbrand. Het zand weerkaatst het zonlicht en door de hoge temperaturen in deze gebieden verbrand je veel sneller dan verwacht. Smeer je daarom voordat je vertrekt en daarna elk uur goed in!

Verken de woestijn met een jeep of quad

Verken de woestijn met een quad of een jeep. Op deze manier creëer je zelf een heerlijke windje waardoor je het goed uit kunt houden. Er zijn verschillende soorten jeeps waaronder één met een dak. Deze jeeps zijn erg fijn omdat je direct wat schaduw hebt. Bescherm wel je ogen goed tijden de rit op een quad of een jeep omdat er natuurlijk veel zand vrij komt.


#woestijn #zandvlakte #tips