0
Kiki Multem
1 april 2020

Recept: Falafel met pita’s en taboulé

Maak een culinaire reis naar het Midden Oosten en zet deze heerlijke Pita broodjes met Falafel en Taboulé op tafel! Taboulé is een salade uit de Libanese en Syrische keuken. De belangrijkste producten voor deze salade zijn bulgur, tomaat, munt, peterselie bosui en nog meer specerijen. Taboulé kun je serveren als bij gerecht of lekker als lunch. De falafel balletjes maak je gewoon zelf met kikkererwten! Dit recept is heel simpel en je hoeft er geen ingewikkelde ingrediënten voor in huis te halen. Een heerlijk vegetarisch en gezond gerecht!

recept-falafel

Dit falafel en taboulé recept is voor 4 personen

Ingrediënten

400 g kikkererwten uit blik of pot 100 g middelgrove bulgur 3 witte uien 3 teentjes knoflook 1 tl gemalen komijn 1 tl gemalen koriander 4 el fijngesneden verse koriander 1 snufje gemalen rode peper 1 tl zwarte peper 1 tl baking soda 1 tl zout olie om in te frituren 4 pitabroodjes 2 rode pepers, fijngesneden (naar wens) zout

Voor de yoghurtdip

1 teentje knoflook

4 el fijngesneden muntblad

500 ml magere yoghurt

Voor de taboulé

60 g bulgur

2 bosjes platte peterselie

2 bosuien

1 tl 4-épices (peper, nootmuskaat, kruidnagel, kaneel/gember)

2 tomaten

100 ml citroensap

2 el olijfolie

recept-taboule

Bereiding van de Falafel en Taboulé

Spoel de kikkererwten af en laat uitlekken. Doe de middelgrove bulgur in een kom en voeg 250 ml warm water toe. Laat 30 minuten wellen. Doe de bulgur voor de taboulé in een kom, voeg 600 ml kokend water toe en laat 15 minuten wellen.

Pers voor de dip de knoflook boven een kom, voeg de munt, een snufje zout en de yoghurt toe. Meng en zet koel weg tot gebruik.

Snijd voor de taboulé de peterselie fijn. Snijd de tomaten in blokjes en de bosuien fijn. Doe alles in een kom. Voeg wat zout en de 4 épices toe. Giet de bulgur voor de taboulé zo nodig af en voeg toe. Voeg het citroensap en de olijfolie toe. Meng en zet koel weg tot gebruik.

Pel voor de falafels de uien en knoflook en snijd ze fijn. Doe ze met de kikkererwten, middelgrove bulgur, komijn, gemalen en verse koriander, rode en zwarte peper, baking soda en het zout in een keukenmachine en maal alles fijn. Vorm balletjes van het mengsel. Verhit een laag olie in een grote koekenpan en bak ze goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Bak de pitabroodjes af in de oven of een broodrooster. Snijd ze open, schep er de taboulé en de falafels in en besprenkel met de yoghurtdip. Voeg eventueel wat fijngesneden rode peper toe en serveer.

Bekijk hier alle recepten

recept-falafel
Dit recept komt uit het kookboek Veggie wereldgerechten van Stéphanie de Turckheim, uitgegeven door Forte Culinair.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *