Zoeken
  • Gina Veenis

Review: de Expedition Long Down Parka van FjällrävenFjällräven, wie kent dit fijne Zweedse outdoor merk uit het kleine stadje Örnsjöldsvik niet? Veel van jullie zullen Fjällräven kennen van de vierkante Kånken rugtassen, maar het merk is vooral gespecialiseerd in outdoorkleding- en uitrusting. Het fijne aan Fjällräven is dat ze duurzame en tijdloze kleding ontwikkelen, met oog op de natuur en haar bewoners.


Vanwege de winterse kou in Zweden -waar ik vorige week eigenlijk heen zou gaan- was ik op zoek naar een warme jas die tegen alle kou bestand is. Uiteindelijk kwam ik uit op de Expedition Long Down Parka, een lange donsjas geschikt voor allerlei winteractiviteiten in zeer koude omstandigheden. Helemaal perfect dus!

Eerste indruk

De Expedition Long Down Parka is te verkrijgen in vier verschillende kleuren: felrood, felblauw, navy en zwart. Ik heb zelf gekozen voor de zwarte variant, zodat ‘ie past bij elke situatie. Zodra ik de jas in handen heb voel en zie ik direct hoe warm de jas is. De jas is namelijk gevuld met ethisch geproduceerd dons van hoge kwaliteit. Sneeuwstormen, ijzige kou: here I come!Belangrijke eigenschappen

  • Buitenstof en voering van 100% gerecycled polyamide

  • Vulling van hoge kwaliteit dons

  • Tweede laag vulling van 100% gerecycled polyester

  • Omsluitende, verstelbare capuchon

  • Twee grote zakken met extra openingen aan de zijkantExtreme kou


Het bijzondere aan deze outdoorjas van Fjällräven is dat de binnenzijde gevuld is met dons en synthetische isolatie. De verdeling is ongeveer 50/50 en de dons is verkregen volgens de Fjällräven Donsbelofte: de dons is duurzaam en 100% traceerbaar. Hier word ik persoonlijk erg blij van. Dons zorgt er ook voor dat de jas niet direct heel zwaar is en dat merk je meteen. Ondanks dat de jas heerlijk warm aanvoelt heb je niet het idee dat je opgesloten zit. Ook kun je de jas van onder openritsen, wanneer je iets meer bewegingsvrijheid wil.

Ik heb deze outdoorjas van Fjällräven helaas niet in de ultieme omstandigheden kunnen testen omdat de temperatuur hier in Nederland eigenlijk nog te hoog ligt, maar tijdens een vroege ochtendwandeling -waarbij de temperatuur toch rond het vriespunt lag- heb ik het geen seconde koud gehad! Dat belooft dus heel wat voor mijn komende avonturen in het prachtige Scandinavië.Voor wie?


Zoals aangegeven is de Expedition Long Down Parka echt gecreëerd voor extreem koude omstandigheden. Wanneer je dus op zoek bent naar een normale winterjas, zou ik deze jas niet snel aanschaffen. Behalve als je een fashion-statement wil maken ;) Maar, ben je nu iemand die in de winter vaak koudere omstandigheden opzoekt? Dan is deze parka je allerbeste vriend! Continu het gevoel hebben dat je nog steeds in je warme bedje ligt terwijl je in de vrieskou rondloopt is namelijk het fijnste gevoel ever!