0
Kiki Multem
25 september 2023

Roadtrip door Oost Finland, een complete autoroute

Maakte een roadtrip door Oost Finland, van North Karelia naar Fins Lapland om te genieten van de prachtige ongerepte natuur. Kilometers rijden zonder tegenliggers, wilde dieren om je heen en opzoek naar het noorderlicht.

roadtrip-oost-finland

Met deze autoroute maak je de perfecte roadtrip door Oost Finland. De route loopt van luchthaven naar luchthaven waardoor je deze complete autoroute zo over kan nemen! Stap de auto in en let’s go!

Koli

De autoroute door Finland begint bij de luchthaven Joensuu. Vanuit daar rijden we naar de eerste stop:Koli. Koli is een nationaal park met diverse hike trails, waaronder de bekende trail Ukko Koli. Deze hike brengt je naar een waanzinnig uitzichtpunt over Lake Pielinen. Lake Pielinen ligt vol met maar liefst 1400 eilandjes die je vanaf dit uitzichtpunt kunt bewonderen. Bovenaan Koli National Park ligt het luxe hotel Break Sokos Hotel Koli, waar je na je hike heerlijk kunt bijkomen, middenin de natuur.

autoroute-oost-finland

Break Sokos Hotel Koli

Het Break Sokos Hotel Koli ligt bovenaan Koli National Park. Dit 4 sterren hotel heeft een waanzinnig uitzicht op Lake Pielinen en beschikt over een luxe spa met diverse binnenzwembaden en buiten hot tubs. Alle kamers hebben een prachtig uitzicht op het meer of de indrukwekkende natuur. In het restaurant is het mogelijk om iedere avond te dineren en de volgende ochtend wordt daar ook het uitgebreide ontbijt geserveerd.

➸ Bekijk prijzen en beschikbaarheid van Break Sokos Koli

roadtrip-finland

Kuhmo

Na een heerlijke tijd in Koli, vervolgen we onze reis naar Kuhmo. Kuhmo is de 2e echte stop op deze roadtrip door Oost Finland en ligt in de provincie Oulu. Kuhmo staat bekend om zijn muziekfestivals, concerten en musea, maar wat Kuhmo voor mij bijzonder maakt is de vlakbij gelegen Wild Brown Bear basecamp. Dit is de thuisbasis om bruine beren, wolven en veelvraten te spotten in hun natuurlijke habitat.

➪ Bekijk hier: De 6 leukste en mooiste hotels in Helsinki

Luxury Bear Cabin

Bij dee Wild Brown Bear basecamp kun je kiezen uit diverse overnachtingen. Kies je voor de ultieme outdoor ervaring, dan verblijf je in houten berenspot hutjes voorzien van een stapelbed en een kleine opening voor je camera, om de prachtige beren op de foto te zetten. Sinds dit najaar kun je ook kiezen voor beren spotten in combinatie met een luxe overnachting. De nieuwe Luxury Bear Cabins bestaan uit een tweepersoonsbed, badkamer, keuken en een waanzinnig groot raam om de beren doorheen te zien. De luxe cabins hebben geen opening voor je camera.

➸ Bruine beren spotten en fotograferen in Finland
roadtrip-oost-finland

Hossa

Iets hoger in de provincie Oulu ligt de plaats Hossa. Vanaf Hossa en hoger is het mogelijk om tijdens de autoroute rendieren in het wild te zien. Ook staat Hossa bekend om de Finse Julma-Ölkky Canyon. Deze prachtige canyon kun je zien vanaf diverse hike trails, de loopbrug of vanaf het water tijdens een boottocht of kano trip.

Jatkonsalmi Pääpirtti Rental Hut

De Jatkonsalmi Pääpirtti Rental Hut is een traditionele hut voor maar liefst 28 personen. Reis jij met een grote familie of een groep vrienden dan is deze lodge perfect! Deze accommodatie ligt aan één van de prachtige meren die Finland rijk is. Naast het slaapgebouw staat een apart bijgebouwtje met daarin een sauna en iets verderop vind je een grote vuurplaats waar je ‘s avonds een gezellig kampuur kunt maken. Wacht tot het helemaal donker is want wie weet spot jij wel het noorderlicht!

route-door-finland

Ruka-Kuusamo

Next stop: Ruka. Ruka Kuusamo is een bekende wintersportplaats in Fins Lapland maar ook in de zomer en herfstperiode kun je hier onwijs veel leuke activiteiten doen. In het Oulanka National Park kun je bijvoorbeeld raften, kanoën, hiken en mountainbiken.

Papin Talo

Wilderness Hotel Papin Talo ligt op een prachtig stuk platteland in Ruka, direct aan het grote meer Rukajärvi. Het wildernis hotel heeft maar 6 kamers die allemaal voorzien zijn van een eigen badkamer, tv, keukentje en een droogkast voor je kleding en schoenen. Boek je een kamer bij Papin Talo dan is dit inclusief uitgebreid ontbijt. Ook is er een optie om half pension te boeken. Het hotel heeft meerdere gemeenschappelijke ruimtes waaronder een enorme woonkeuken en 2 balkons met een prachtig uitzicht over het meer. Naast het hotel is een sauna waar je voor jezelf een eigen saunatijd kunt boeken, met voor de deur een hot tub met uitzicht op het meer. In de zomer kun je ook nog eens gratis gebruik maken van kano’s en sup-boards om het meer op een andere manier te verkennen.
autoroute-tinland

Salla

De laatste stop van deze roadtrip door Oost Finland is Salla, ook wel Salla in the middle of nowhere genoemd. In alle voorgaande plaatsen is er kans om het noorderlicht te zien maar Salla is het hoogstgelegen punt van deze road-trip en ligt aan een groot meer met weinig verlichting, daarom is Salla tijdens deze road-trip de bestemming met de grootste kans op het noorderlicht.

Vakantiepark Sallatunturin Tuvat

In de plaats Salla staan 66 huisjes op het vakantiepark Sallatunturin Tuvat. De gezellige en comfortabele huisjes zijn van alle gemakken voorzien en hebben zelfs een eigen sauna. Op het park kun je in het restaurant genieten van de lokale keuken of leuke feestavonden in de aangrenzende Papana Pupi-pub.

Aan het einde van onze roadtrip vlogen wij terug vanaf de luchthaven Rovaniemi. Ga voor je terugvlucht nog even op bezoek bij de kerstman in Santa Claus Village.

Noorderlicht in Lapland met Voigt Travelroadtrip-finland

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *