Zoeken

5 Tips om het noorderlicht te spotten


Het magische noorderlicht staat bij vele op de bucketlist. Het noorderlicht is een waanzinnig natuurverschijnsel in de aardatmosfeer en komt alleen voor in het hoge noorden. Om dit magische licht te kunnen zien geef ik je de volgende 5 tips.


Download de Aurora app.

Download een Aurora app! Deze app geeft precies aan hoeveel kans je hebt om het noorderlicht die nacht te zien. Het handige aan deze app is dat je ook direct zien of er bewolking op komst is. Met veel wolken aan de lucht is de kans om het noorderlicht te zien erg klein.

> Lees hier: Is Finland de moeite waard in de herfst?

> Lees hier: Bruine beren fotograferen in Finland

Heldere sterrenhemel.

Het noorderlicht is vrijwel alleen te zien als het helder is. Het blijft altijd spannend of het noorderlicht zicht laat zien maar bij veel bewolking is de kans vrijwel nihil. Kijk dus goed aan het begin van de avond of er al sterren te zien zijn om erachter te komen of het wel of niet bewolkt is.

Houd je camera gereed.

De camera ziet het noorderlicht vaak al eerder dan jijzelf. Dit komt omdat de camera veel meer licht kan vangen dan het blote oog. Zorg ervoor dat je een statief gebruikt en stel de camera in met een lange sluitertijd. Zo neemt de camera veel licht op en heb je vaak een duidelijk beeld van wat er daarboven in de lucht gebeurd. Maak regelmatig wat test shots want het noorderlicht kan ineens opduiken.


> Bekijk hier reizen naar Finland met Voigt Travel

> Goedkope hotels in Finland

Vermijd lichtvervuiling.

Zorg ervoor dat je op de donkerste plek in je omgeving bent. Met zo min mogelijk verlichting heb je de grootste kans om het noorderlicht te zien. Lantarenpalen en zelfs de maan kunnen ervoor zorgen dat het noorderlicht niet duidelijk zichtbaar is. Hoe sterker het noorderlicht aanwezig is, des te minder erg is de lichtvervuiling.

Laat opblijven is het wachten waard.

Gemiddeld heb je tussen 23:00 en 02:00 uur de meeste kans op het noorderlicht. Je kunt om het uur je wekker zetten of uiteraard buiten wachten tot er iets te zien is. Ik zelf ben 5 nachten op gebleven en 2 avonden kwam het noorderlicht rond 23:30uur al tevoorschijn. Niet zo goed voor je nachtrust maar geloof me, het is het allemaal waard! In de donkere wintermaanden is het natuurlijk al veel vroeger donker. Vanaf het moment dat het donker is, is er kans op noorderlicht. Maar mijn ervaring is dat het noorderlicht rond middernacht tevoorschijn kwam.

Wil jij ook graag het Noordlicht van je bucketlist afstrepen? Kijk dan eens naar deze speciale noorderlicht reizen!