Zoeken

Traditionele Portugese lekkernijen (incl. recepten)
Wie wel eens op bezoek is geweest in Portugal weet één ding zeker! Los van het aangename klimaat kun je er ook heerlijk eten! Heb je voorlopig geen reisje naar Portugal op de planning, haal dan een beetje Portugal in huis.


Porto en Noord Portugal


De gerechten in Porto en Noord Portugal zijn net zo veelzijdig als het landschap zelf. De streekgastronomie maakt gebruik van natuurlijke producten. De “caldo verde”, die overal in Portugal op het menu staat, is een soep gemaakt van kool afkomstig van de groene, vruchtbare akkers in de regio.


> Bekijk hier het recept van de Caldo Verde SoepCentro de Portugal

Centro de Portugal heeft een zeer gevarieerde keuken. In het binnenland van Centro de Portugal zijn er bergachtige gebieden met leistenen dorpen en vlakbij de zee treft je er schattige vissersdorpjes aan. De kazen vormen een belangrijk onderdeel van de gastronomie van deze streek. De bekendste is ongetwijfeld de “queijo da serra”, die afkomstig is uit het gebergte Serra da Estrela. Deze kaas, met zijn boterzachte structuur, is heel het jaar door te verkrijgen. Wat zoetigheden betreft, staat deze regio bekend om de “ovos moles” uit Aveiro.


> Bekijk hier het recept van de Pão de Ló de OvarLisboa

In de stad Lissabon die in de loop der tijd vele verschillende culturen uit verre oorden heeft verwelkomd, tref je in de historische wijken nog een dorpse sfeer. En deze sfeer vind je terug in de gerechten uit de stad en de omgeving. “Peixinhos da Horta” is een vegetarisch traditioneel (voor)gerecht. Dit van oorsprong Portugese gerecht is in de zestiende eeuw in Japan geïntroduceerd door jezuïtische missionarissen, waar het uiteindelijk werd ontwikkeld tot tempura. Uiteraard mogen de wereldberoemde gebakjes genaamd Pastel de Nata ook niet ontbreken! Ga jij ze maken, bel me dan even... ik kom graag proeven. ;)


> Bekijk hier het recept van de Peixinhos da Horta

> Bekijk hier het recept van de Pastel de NataAlentejo

De gastronomie van de Alentejo is verassend rijk aan smaken. De Alentejo was ooit een streek waar veel graan werd verbouwd. Je zult merken dat brood veelvoudig terugkomt in de gerechten van de Alentejo omdat dit vroeger een van de armere gedeeltes was in Portugal. Er moest dus creatief worden nagedacht over hoe je gerechten zo goedkoop maar smaakvol mogelijk maakte. Daarom worden deze ingrediënten gecombineerd met aromatische kruiden zoals koriander, peterselie, rozemarijn, oregano, polei of munt.


Soep en brood ontbreken nooit in de Alentejo, zoals bijvoorbeeld “gaspacho”, een soep die koud wordt gegeten. > Bekijk hier het recept voor Gaspacho à AlentejanaMadeira

De gastronomie is op Madeira zowel traditioneel als eigentijds, waarbij verschillende hoogwaardige regionale producten subtiel worden samengebracht. Vele gerechten worden geserveerd met “milho frito”. Als je dit voor het eerst op je bord ziet liggen is het moeilijk te plaatsen. Waar zit je nou precies naar te kijken? Tofu? Croutons? Polenta? Het zijn simpel gezegd gefrituurde maisblokjes! Ze worden gemaakt van maismeel met verschillende kruiden en kool.

 

De traditionele cake “bolo de mel” wordt op 8 december gebakken, de dag van Nossa Senhora da Conceição (de onbevlekte ontvangenis van Maria). Tegenwoordig zijn ze echter het hele jaar verkrijgbaar. De basis voor deze cake is suikerriet honing.  


> Bekijk hier het recept voor Milho Frito > Bekijk hier het recept voor Bolo de Mel