0
Kiki Multem
8 oktober 2023

Eerste keer op wintersport! Tips en paklijst

Als je dit leest ga je waarschijnlijk voor de allereerste keer op wintersport. Ik ben nu al trots op je! Wintersport is mijn favoriete vakantie van het jaar. Ook al hou je niet van kou of ben je niet sportief, ik weet zeker dat je het leuk gaat vinden. Het berglandschap, de sneeuw en après skiën tot in de late uurtjes.

eerste-keer-wintersport

De eerste keer wintersport is natuurlijk best wel spannend. Wat moet je inpakken, wat zijn fijne skigebieden voor beginners en hoe blijf je überhaupt rechtop staan. Ik geef je al mijn tips voor je eerste wintersportvakantie!

Skilessen ja of nee

Laten we bij het begin beginnen. Je gaat voor de eerste keer op wintersport dus waarschijnlijk heb je nog nooit geskied/gesnowboard of hooguit een keer in een indoor skihal. Ga je met vrienden of familie op wintersport die al eerder hebben geskied dan kunnen zij je vast op weg helpen, maar als je echt gedreven bent om het goed te leren met de goede basistechniek dan raad ik je altijd aan om een aantal skilessen te volgen. Dit kan op jouw wintersportbestemming maar ook al in Nederland. Groepslessen op bestemming vinden normaal gesproken ‘s morgens of’ s middags plaats en duren gemiddeld drie uur. Je kunt ook kiezen voor privé lessen om één op één aandacht te krijgen van jouw skileraar. Dit is waarschijnlijk de snelste manier om vooruitgang te boeken.

Skilessen in Nederland:

Indoor Ski & Snowboard Rotterdam

Skischool Amstelveen

SkiDiscovery Den Haag

SnowWorld Zoetermeer

eerste-keer-wintersport

Welk skigebied kies je

Er zijn onwijs veel verschillende skigebieden in Europa en dan hebben we het nog niet eens over de VS of Canada. Niet alle gebieden zijn zeer geschikt voor beginners maar in bijna ieder gebied zijn skilessen verkrijgbaar. Bekijk met je medereizigers goed wat jullie wensen zijn. Zijn jullie allemaal beginners of zijn er ook een aantal gevorderde bij en zoeken jullie een gebied waar iedereen gelukkig van wordt. Kijk voor je allereerste wintersportvakantie naar een skigebied met veel blauwe afdalingen. Sommige gebieden hebben zelfs groene afdalingen. Deze zijn nog makkelijker om mee te beginnen, mocht je het erg spannend vinden. Wil je wintersport een keer uitproberen om te kijken of je het leuk vindt denk dan eens aan Tsjechië. Tsjechië is zeer betaalbaar en de pistes hier zijn erg goed voor beginners. Een 6-daagse skipas kost in Europa gemiddeld tussen de €250,- en €290,-.

Fijne skigebieden voor beginners:

Skiliftkarussell Winterberg, Duitsland

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, Oostenrijk

Portes du Soleil, Frankrijk

Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, Oostenrijk

Le Grand Massif, Frankrijk

Zillertal Arena, Oostenrijk

Hoe herken je pistes?

Van makkelijk naar moeilijk:

Groen

Blauw

Rood

Zwart

 

eerste-keer-skiën

Je merkt na een aantal dagen dat skiën of snowboarden niet voor jou is weggelegd. Wat nu?

Geef jezelf genoeg tijd en de kans om het te leren. Als je het eenmaal onder de knie hebt wil je niet meer anders. Geloof me! Maar mocht je toch besluiten dat skiën of snowboarden niet voor jou is weggelegd dan zijn er genoeg andere toffe dingen te doen op wintersport. Je kunt langlaufen, wandelen of een sneeuwschoenwandeling maken door het prachtige landschap. Ben je opzoek naar iets meer actie denk dan eens aan rodelen, fatbiken, ijsklimmen of maak een ritje op een hondenslee. Wil je relaxen na je intensieve eerste skidag ga dan naar één van de vele spa’s en kom heerlijk tot rust. De warmte van de spa is erg goed om je spieren los te maken.

Wat moet je inpakken voor je eerste keer wintersport

Niets is zo veranderlijk als het weer, ook op de piste. De ene keer heb je stralend weer met een zonnetje en +10 graden en de andere dag beland je midden in een sneeuwstorm met -7 graden. Het is handig om een ​​rugzak mee te nemen op de piste zodat je onderweg van skibril of kleding kunt wisselen. Vergeet ook zeker geen zonnebrand mee te nemen. Je hebt speciale wintersport zonnebrand omdat de sneeuw de zon enorm kan weerkaatsen waardoor je sneller verbrand.

Wat neem je mee op wintersport:

  • Stevige koffer of reistas
  • Skihelm
  • Handschoenen
  • Skibril
  • Skibroek
  • Ski-jas
  • Skipully
  • Sport BH voor de dames
  • Badkleding voor de spa
  • Thermo ondergoed
  • Snowboots
  • Skisokken
  • Muts
  • Zonnebril
  • Zonnebrand speciaal voor op wintersport
  • Lippenbalsem

eerste-keer-skiën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *