0
Kiki Multem
5 oktober 2020

Waarom je op wintersport wilt in Tsjechië

Wintersport in Tsjechië is een feestje. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je portemonnee.

wintersport-in-tsjechie

Tsjechië behoort tot de landen waar wintersport heel populair is. Voor sommige een bekende keuze maar voor vele ook niet. De kabelbaan is recent vernieuwd en de andere skilift heeft zelfs verwarming. In het Reuzengebergte in Noord-Tsjechië is het aangenaam vertoeven in de sneeuw en dat voor een aantrekkelijke prijs.

Betaalbaar op wintersport in Tsjechië

Het eerste grote voordeel van een wintersport in Tsjechië is dat het prijsniveau hier nog steeds erg vriendelijk is. Er is een ruime keus aan betaalbare accommodaties. Elk skiresort heeft specifieke aanbiedingen en kortingen. Parkeren is meestal gratis net zoals skipassen voor kinderen onder de 5-6 jaar. Het grootste voordeel zijn de prijzen voor eten en drinken. Terwijl het in de Alpenlanden bijzonder duur is om een maaltijd te nuttigen op de piste, kan er in Tsjechië flink worden bespaard.

De prijzen voor een biertje zijn ongeveer 1 á 2 euro en 3 euro voor de goedgevulde champignonsoep kulajda. De perfecte maaltijd voor een koude winterdag. Mocht je hierna nog trek hebben dan kun je voor ongeveer 5 euro een schnitzel kopen. Lekker tussen de middag lunchen en aan het einde van de dag een drankje nemen, voor deze prijzen hoef je het niet te laten! Ook betreft de skipassen en het huurmateriaal liggen de prijzen aanzienlijk lager dan in andere Alpenlanden. Een zesdaagse skipas voor het skigebied Černá hora-Pec kost ongeveer 150 euro en voor kinderen betaal je iets meer dan honderd euro. Voor deze prijs kun je gebruik maken van 41 liften en is er meer dan 40 kilometer piste.

Groot aanbod skigebieden

De prijzen zijn zeker aantrekkelijk maar hoe zijn de skigebieden? Het Reuzengebergte is het hoogste gebergte van Tsjechië en hier vind je zeven van de tien hoogste bergtoppen van het land. Er zijn 25 skiresorts in het Reuzengebergte en samen bieden ze meer dan 170 kilometer aan skipiste. Het skigebied Černá hora-Pec is het grootste gebied in Tsjechië en biedt 43,5 km aan skipistes. Bussen verbinden de hellingen met elkaar en je kunt een ritje maken met een snowcat (een pistebully verbouwd tot treintje.) om je skitocht nog verder uit te breiden.

wintersport-in-tsjechie

Moderne liften en nieuwe voorzieningen

Er wordt flink geïnvesteerd in de Tsjechische skigebieden. In Černá hora en Pec pod Sněžkou zijn twee nieuwe kabelbanen gebouwd en in Špindl is er een nieuwe zespersoons stoeltjeslift met verwarming. Tsjechië heeft een landklimaat en dat betekent warme zomers en koude winters. Vooral in de bergen sneeuwt het er regelmatig en zijn temperaturen onder nul niet ongewoon. Naast nieuwe liften worden er regelmatig pistes uitgebreid, komen er nieuwe bergrestaurants of extra voorzieningen voor kinderen, zoals in Svoboda nad Úpou waar een kinderpark met rolband en kinderlift is gekomen.

Winteractiviteiten voor jong en oud

Een knus vakantiehuisje of juist een hotel in één van de gezellige dorpjes. Er is keuze genoeg. Heerlijk ontspannen na een actieve dag op de piste? Bij hotels is vaak de mogelijkheid om te genieten van een massage of wellness en dat voor een fijne prijs. In veel skiresorts in het Reuzengebergte zijn volop restaurants, bars en winkels, het skigebied Špindlerův Mlýn wordt zelfs Tsjechisch Aspen genoemd. Kinderen kunnen waterpret hebben in Aquapark Špindl of het Legomuseum bezoeken. Een toffe uitdaging is om de 14 meter hoge ijsmuur te beklimmen in Špindlerův Mlýn. Last van hoogtevrees. Blijf dan met beide benen op de grond en kies voor een mooie wandeltocht. Een ritje met de hondenslee is een echte aanrader, het Tsjechische landschap is waanzinnig.

wintersport-in-tsjechie

Voor ieder wat wils

Voor families met kinderen en beginners is Tsjechië een uitstekende wintersportbestemming. Bijna elk skigebied heeft een eigen mascotte, zoals Fox de Vos in Lipno. De mascotte gaat vaak mee op de ski’s en bezorgt de kinderen altijd een grote lach op hun gezicht. De skigebieden in het Reuzengebergte en ook de rest van Tsjechië zijn kleinschalig en overzichtelijk. Je kunt elkaar makkelijk vinden en als iemand nog een keertje omhoog wilt hoef je geen uren te wachten. Bovendien zijn de pistes overwegend blauw, er zijn veel oefenpistes en gecertificeerde ski- en snowboardleraren die Engels of Duits spreken. Ook wintersporters met enige ervaring komen aan hun trekken in het Reuzengebergte. Probeer eens een FUNpark, de slalompiste met tijdsmeting in Jablonec nad Jizerou of kies voor de zwarte piste in Harrachov. Tsjechië biedt wintersportliefhebbers een grote verscheidenheid aan opties.

Tsjechische gezelligheid

Bij de Tsjechische skiresorts horen automatisch après-skibars, restaurants en wellness. Na wat kilometers te hebben gemaakt is het altijd heerlijk om op te warmen in één van de hutjes met een lekkere stevige maaltijd en met een biertje, warme chocolademelk of glühwein. Natuurlijk is het ook mogelijk om de ski’s te laten liggen en tot rust te komen in de nabij gelegen wellnesscentra. Vele skiresorts organiseren diverse evenementen en wedstrijden, zodat bezoekers zich volop kunnen vermaken. Zo kun je ook bepaalde dagen ook avondskiën.

wintersport-tsjechie

Combineer een citytrip met wintersport

In Tsjechië is een wintersport en citytrip zeer goed te combineren. Vanuit skigebied Lipno bent u bijvoorbeeld binnen uurtje in de sprookjesachtige Český Krumlov. Nog wat tijd over? Bezoek het wonderlijke kasteel Hluboká, dat tevens in de winter open is.

Het skigebied Klínovec ligt op maar 30km van de prachtige kuuroordstad Karlovy Vary en vanuit Špindlerův Mlýn of Černá Hora-Pec kunt u een mooi uitstapje maken naar de Noord-Boheemse steden Liberec, Trutnov of Jablonec nad Nisou.

Ook in de winter is een stedentrip Praag een goed idee. De stad ziet er nog magischer uit als de straten en daken bedekt zijn met een laagje sneeuw en… je kunt Praag uitstekend combineren met een paar daagjes skiën. De stad is centraal gelegen en hierdoor een prima uitgangspunt om naar één van de Tsjechische skiresorts te gaan. Zo kun je een paar dagen cultuur snuiven afwisselen met sportief bezig zijn. Het skigebied skiareal Monínec is nog geen uurtje rijden vanaf de hoofdstad Praag.

Langlaufen in Tsjechië

Glijden door een winterlandschap. Tsjechië is een perfect vakantieland om te langlaufen. Er zijn weinig hoogteverschillen, uitstekende routemarkeringen en diverse loipes door een veelzijdig winterlandschap. De Šumava Trail en de Jizerská magistrala zijn de langste trajecten van het land en doorkruisen schitterende natuurgebieden. Er zijn ook korte routes van drie tot zes kilometer door sneeuwbedekte bossen, langs bevroren meren en met prachtige vergezichten.

wintersport-tsjechie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *