0
Kiki Multem
16 november 2023

Wat te doen in en rondom Cork, Ierland

Cork in Ierland is een prachtig uitgestrekt gebied met  indrukwekkende kastelen, stranden en natuurlijk de stad met geweldige bars en fijne restaurants!

doen-in-cork-ierland

De bekende stad Cork is gelegen in het zuidwesten van Ierland. Cork is een veelzijdige stad en de gelijknamige ‘county’ is rijk aan cultuur en natuur. Bovendien staat de regio bekend als een gastronomisch centrum. Plannen om naar Ierland af te reizen en vraag je je af ​​wat je in Cork kunt doen? Hieronder neem ik je mee langs de 5 leukste dingen om te doen in County Cork!

Gemoedelijk Cork

Cork, de tweede stad van Ierland, ligt op een eiland in de rivier de Lee en leeft een ander tempo dan de hoofdstad Dublin. Het compacte centrum met de kleurrijke bouwstijl combineert een verzameling coole cafés, dynamische galeries, ongewone musea zoals het Butter Museum en natuurlijk goede pubs waar de muziek nooit ver weg is. De sfeer is gemoedelijk. De binnenstad is makkelijk te voet te ontdekken, proef het lokale bier van Franciscan Well Brewery en wandel over het terrein van University College Cork. Voor een mooi uitzicht beklim je de toren van St. Anne’s Cathedral.

➸ Bekijk hier prijzen en beschikbaarheid van allerlei leuke excursies vanuit Cork

Wild Atlantic Way

Cork is de toegangspoort tot de grillige zuidwestkust. Rijd met de auto een deel van de kustroute, Wild Atlantic Way en geniet van het steeds wisselende, indrukwekkende uitzicht over ruige kliffen, schiereilanden, verscholen baaien en oude vissersdorpen. Bezoek zeker de stad Cobh, de laatste aanleghaven van de Titanic voordat zij aan de reis over de Atlantische Oceaan begon. Van april tot november is hét seizoen voor het spotten van dolfijnen en walvissen.

doen-in-cork-ierland

Gastronomisch Cork

Een absolute ‘must see’ voor iedereen die houdt van lekker eten is de English Market, vaak omschreven als de beste overdekte markt in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Dit is het hart van de culinaire scene in Cork, in 55 kramen vind je veel lokale producten waaronder fruit, groenten, regionale specialiteiten en natuurlijk vis, schaal en schelpdieren.
Maar liefst drie restaurants in Cork dragen een Michelinster, te weten restaurant Mews, Restaurant Ichigo Ichie en Restaurant Chestnut. Daarnaast zijn de restaurants Paradiso X Gortnanain en Ballymaloe House onderscheiden door The World Restaurant Awards 2019. De hele regio is een culinair hoogtepunt met tal van gerenommeerde restaurants. Als vegetariër ben je hier ook zeker op je plek!

➸ Deze bekende filmlocaties in Ierland kan ook jij bezoeken!

County Cork, kliffen en kastelen

De omgeving van Cork is rijk aan kastelen en lieflijke dorpjes. Net buiten de stad ligt Blarney Castle, een middeleeuws bolwerk met kerkers, kasteeltuinen en grotten. Het glooiende landschap van County Cork is bekend om de prachtige veelal ruige natuur, met langgerekte schiereilanden als Mizen Head, Sheep’s Head Peninsula en Beara. Neem hier de kabelbaan naar het afgelegen Dursey Island in de Atlantische Oceaan en je komt in een andere wereld. Nog een aanrader: Spike’s Island dat wordt gedomineerd door een 6e eeuws klooster en een gigantisch Fort Michael. Niet voor niets is dit eiland de winnaar van Europe’s Leading Tourist Attraction 2017 tijdens de World Travel Awards.

doen-in-cork-ierland

Veelzijdige festivals

Liefhebbers van muziek doen er goed aan de culturele agenda van deze stad te checken, want de festival-kalender is zeker de moeite waard. Oktober is de maand voor het Guinness Jazz Festival, een van de meest bekende evenementen van de stad. In juni staat het Midsummer Festival op het programma, met muziek, dans en beeldende kunt, de Cork Pride is in augustus en het Cork Film Festival in november. Tot slot een smakelijk evenement voor foodies: ‘A tast of West Cork Food Festival’ dat ieder jaar in september plaatsvindt.

➪ Bekijk hier: de 5 leukste en mooiste hotels in Dublin, Ierland

Ben jij weleens in Ierland geweest en heb je nog leuke tips. Laat het vooral weten onder dit artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *