Zoeken

Wat te doen in en rondom Cork, Ierland
De bekende stad Cork is gelegen in het zuidwesten van Ierland. Cork is een veelzijdige stad en de gelijknamige ‘county’ is rijk aan cultuur en natuur. Bovendien staat de regio bekend als een gastronomisch centrum. Plannen om naar Cork af te reizen? Dit zijn vijf must-see’s of must-do’s die je niet wilt missen.

Gemoedelijk Cork

Cork, de tweede stad van Ierland, ligt op een eiland in de rivier de Lee en leeft een ander tempo dan de hoofdstad Dublin. Het compacte centrum met de kleurrijke bouwstijl combineert een verzameling coole cafés, dynamische galeries, ongewone musea zoals het Butter Museum en natuurlijk goede pubs waar de muziek nooit ver weg is. De sfeer is gemoedelijk. De binnenstad is makkelijk te voet te ontdekken, proef het lokale bier van Franciscan Well Brewery en wandel over het terrein van University College Cork. Voor een mooi uitzicht beklim je de toren van St. Anne’s Cathedral.


Wild Atlantic Way

Cork is de toegangspoort tot de grillige zuidwestkust. Rijd met de auto een deel van de kustroute Wild Atlantic Way en geniet van het steeds wisselende, indrukwekkende panorama over ruige kliffen, schiereilanden, verscholen baaien en oude vissersdorpen. Bezoek zeker de stad Cobh, de laatste aanleghaven van de Titanic voordat zij aan de reis over de Atlantische Oceaan begon. Van april tot november is hét seizoen voor het spotten van dolfijnen en walvissen. Ik hoop later dit jaar zelf een road trip te maken over de Wild Antlantic Way van Ierland.

> Bekijk hier hotels in Cork

> Bekijk hier de mooiste landschappen van Ierland

Gastronomisch Cork

Een absolute ‘must see’ voor iedereen die houdt van lekker eten is de English Market, vaak omschreven als de beste overdekte markt in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Dit is het hart van de culinaire scene in Cork, in 55 kramen vind je veel lokale producten waaronder fruit, groenten, regionale specialiteiten en natuurlijk vis, schaal en schelpdieren. Maar liefst drie restaurants in Cork dragen een Michelinster, te weten restaurant Mews, Restaurant Ichigo Ichie en Restaurant Chestnut. Daarnaast zijn de restaurants Paradiso X Gortnanain en Ballymaloe House onderscheiden door The World Restaurant Awards 2019. De hele regio is een culinair hoogtepunt met tal van gerenommeerde restaurants. Als vegetariër ben je hier ook zeker op je plek!

County Cork, kliffen en kastelen

De omgeving van Cork is rijk aan kastelen en lieflijke dorpjes. Net buiten de stad ligt Blarney Castle, een middeleeuws bolwerk met kerkers, kasteeltuinen en grotten. Het glooiende landschap van County Cork is bekend om de prachtige veelal ruige natuur, met langgerekte schiereilanden als Mizen Head, Sheep’s Head Peninsula en Beara. Neem hier de kabelbaan naar het afgelegen Dursey Island in de Atlantische Oceaan en je komt in een andere wereld. Nog een aanrader: Spike’s Island dat wordt gedomineerd door een 6e eeuws klooster en een gigantisch Fort Michael. Niet voor niets is dit eiland de winnaar van Europe’s Leading Tourist Attraction 2017 tijdens de World Travel Awards.


Veelzijdige festivals


Liefhebbers van muziek doen er goed aan de culturele agenda van Cork te checken, want de festival-kalender is zeker de moeite waard. Oktober is de maand voor het Guinness Jazz Festival, een van de meest bekende evenementen van de stad. In juni staat het Midsummer Festival op het programma, met muziek, dans en beeldende kunt, de Cork Pride is in augustus en het Cork Film Festival in november. Tot slot een smakelijk evenement voor foodies: ‘A tast of West Cork Food Festival’ dat ieder jaar in september plaatsvindt.


Ben jij weleens in Ierland geweest en heb je nog leuke tips. Laat het vooral weten onder dit artikel!