0
Kiki Multem
31 oktober 2023

Wintersport in Alpe d’Huez, Frankrijk. Tips en info!

Alpe d’Huez is het skigebied met de langste afdaling van Europa, 300 dagen zon en de award voor European Best Ski Resort. Alpe d’Huez ligt op 1.860 m hoogte en is zeer gevarieerd. De diverse skidorpen die aan dit skigebied gelegen zijn hebben ieder zijn charme en ieder dorp heeft ski-in ski-out mogelijkheden.

wintersport-alpe-dhuez

Wintersport in het zonnige Alpe d’Huez

De geschiedenis van de wintersport in Alpe d’Huez gaat duizenden jaren terug. Pas in 1936 begon Alpe d’Huez zich te ontwikkelen tot een skiresort. Het hosten van de bobslee-race op de Olympische Winterspelen van Grenoble in 1968 zette de bloeiende toeristenhandel echt op gang. De reputatie van Alpe d’Huez als skiresort is van wereldklasse en dat is bewezen ook, aangezien het resort de award voor European Best Ski Resort 2019 heeft gewonnen.

De Alpe d’Huez ook wel ‘l’Isle au Soleil’ genoemd, ligt op 1.860 m hoogte in een grote zonnige kom en heeft gemiddeld ongeveer 300 dagen zon per jaar. Het skigebied is naast zonovergoten ook sneeuwzeker. De Alpe d’Huez is onderdeel van het skigebied ‘Alpe d’Huez Grand Domaine’. Dit gebied bestaat uit diverse resorts zoals Auris-en-Oisans, Huez-en-Oisans, Oz-en-Oisans, Vaujany en Villard Reculas.

wintersport-alpe-dhuez

Het skigebied van de Alpe d’Huez kent:

249 km skipiste

84 skiliften

41 groene piste

34 blauwe piste

40 rode piste

16 zwarte piste

Het skigebied Alpe d’Huez heeft ook twee snowparks, een kidspark en zelfs een halfpipe. Alpe d’Huez staat bekend om de langste afdaling van Europa de La Sarenne. Na de liften Marmottes 1, Marmottes 2 en Marmottes 3 kom je uit bij deze afdaling. Dit is een 16 km lange zwarte afdaling voor de ervaren wintersporters. Ik vond de afdaling best wel pittig! Wil je après-skiën in de Alpe d’Huez ga dan tussen het skiën door zeker even langs bij mijn favoriete feesttent: La Folie Douce. Direct bovenaan de stoeltjeslift van Marmottes 1 kom je hier uit. La Folie Douce heeft diverse vestigingen in Frankrijk.

wintersport-alpe-dhuez

Overnachten in Oz en Oisans, Alpe d’Huez

Moontain Hostel

Moontain Hostel is een vrij nieuw hostel dat directe toegang tot de skipiste biedt. Het super hippe hostel heeft een zonneterras en kamers met een waanzinnig uitzicht op de bergen. Je kunt hier genieten van een maaltijd in het restaurant of van een drankje aan de bar en de volgende ochtend schuif je aan voor een vers ontbijt. Er zijn ook gedeelde kamers waar je met een groep vrienden of een grote familie kunt verblijven. De ruimste kamer biedt plaats voor 12 personen. Bij Moontain Hostel kun je zelfs je skiuitrusting huren en direct de skilift instappen die voor de deur ligt.
hotels-in-alpe-dhuez

Restaurants in Oz en Oisans, Alpe d’Huez

Berg Restaurant La Grange

Restaurant La Grange is een klassieke berghut met een waanzinnig groot terras op het zuiden. Er is een ruim aantal ligbedden waar je tussen het skiën door kan relaxen en de kaart is erg uitgebreid. De perfecte stop tijdens je wintersport in de Alpe d’Huez.

Tip: De omelet is een echte aanrader!

restaurants-in-alpe-dhuez

Restaurant La Ferme

Restaurant La Ferme ligt direct onderaan de gondel van Oz en Oisans. Het restaurant heeft een dagelijks buffet maar je kunt ook iedere dag iets van de kaart kiezen. Met een ruim terras met uitzicht op de piste is dit een ideaal ski-in ski-out restaurant voor een lunch stop.

restaurants-in-alpe-dhuez

Restaurant Le Poutran

Restaurant Le Poutran is gelegen in het centrum van Oz en Oisans. Dit restaurant heeft 2 verdiepingen en staat bekend om zijn grote keuze aan pizza’s. Naast pizza’s kun je hier ook terecht voor traditionele gerechten uit de Savoie. Denk hierbij aan kaasfondue en raclette.

Activiteiten in Oz en Oisans, Alpe d’Huez

Yooner

Yooner, de next level slee! Deze mini-ski met zadel is een unieke slee waarmee je de skipiste af kunt. Met de rechtopstaande stick stuur je en met je voeten rem en stuur je bij. In het begin is het nog een beetje onwennig maar als je het eenmaal door hebt ga je als een speer naar beneden.

doen-in-alpe-dhuez

Sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen is de perfecte activiteit voor de natuurliefhebbers. Met de grote sneeuwschoenbindingen kun je op plekken komen waar dit met normale schoenen niet lukt. Dankzij de sneeuwschoenen zak je niet diep weg in de sneeuw en kun je een mooie tocht afleggen. Er zijn in de Alpe d’Huez diverse wandelingen te maken met een gids of op eigen gelegenheid.

doen-in-alpe-dhuez

Hondenslee

Met een hondenslee de berg af kan ik verschillende gebieden in Frankrijk. De slee wordt voortgetrokken door gemiddeld 6 honden van verschillende rassen. Tijdens een rit van ongeveer 15 minuten kun je genieten van deze prachtige dieren die door de sneeuw, tussen de bomen hun weg afleggen.

doen-in-alpe-dhuez

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *