0
Kiki Multem
16 december 2020

Zomer in de Dolomieten – Val di Fassa

First things first. Iedereen zou Val Di Fassa, Italië moeten bezoeken. Zomer of winter, deze regio in de Dolomieten is prachtig!

zomer-in-val-di-fassa

Het gebied, Val di Fassa is één van ‘s werelds beste skiresorts en biedt vanuit elk oogpunt de meest epische uitzichten. Na mijn bezoek aan Val di Fassa afgelopen december, kreeg ik nu de waanzinnige kans om dit gebied in de zomer te ontdekken. Groene velden vol bloemen, de bergen van de Dolomieten en heerlijk eten is wat deze zomer uniek maakt.

Bezoek de dorpen in Val di Fassa

De regio Val di Fassa bestaat uit verschillende, knusse bergdorpen in de Dolomieten. Alle bergdorpen hebben zo hun eigen charme, accommodaties, restaurants en liggen dichtbij elkaar waardoor je gemakkelijk uitstapjes kunt maken naar een ander dorp. Moena is mijn absolute favoriet en ook direct de grootste van alle dorpen. De kleurrijke huisjes, hotels en restaurants zijn versiert met balkons vol bloemen. Voorheen werd hier ieder jaar een wedstrijd georganiseerd voor het mooiste bloemenbalkon van het dorp.

De dorpen van Val di Fassa:

  • Campitello di Fassa
  • Canazei
  • Mazzin
  • Pozza di Fassa
  • Vigo di Fassa
  • Soraga
  • Moena

Relaxen in de spa

In het dorp Pozza di Fassa vind je een filiaal van het bekende spa concept, QC Therme. Deze luxe spa is voorzien van stoombaden, sauna’s en een waanzinnig buitenterrein met een hottub, zwembad incl. bubbelbad en een sauna in een houten chalet. Vanuit het buitenzwembad heb je een panorama uitzicht op het dorp met in het midden de pittoreske kerk van Pozza di Fassa.

zomer-in-de-dolomieten

zomer-in-val-di-fassa

Paragliden boven marmotten en herten

Paragliden is een toffe, avontuurlijke sport vanuit de lucht waarbij je je echt even zo vrij als een vogel voelt. Op reis is dit een geweldige manier om nieuwe bestemmingen te ontdekken vanuit perspectieven die de meeste mensen niet zullen zien. Gemiddeld duurt een tandemvlucht ongeveer 15 tot 20 minuten, afhankelijk van het hoogteverschil tussen de start- en landingslocaties. De kosten voor een tandemvlucht zijn €125,- per persoon.

Hiken van berghut naar berghut

Er zijn meer dan 80 pieken en ongeveer 177 bergwandelingen te ontdekken in de regio van Rosengarten Group in het Italiaanse gebergte, de Dolomieten. Deze bergwandelingen kunnen meer dan 3000m hoogte bereiken en de hike Catinaccio d’Antermoia is er daar één van. Dit is tevens ook direct de hoogste piek in de Rosengarten groep. Het is waanzinnige om door dit adembenemende landschap te wandelen en misschien zelfs te overnachten in één van de berghutten, genaamd Rifugio’s.

zomer-in-de-dolomieten

rifugio-in-de-dolomieten

Mountainbiken tussen de bergen

Mountainbiken in de Dolomieten is een zeer bekende activiteit in de zomer. Er is een overvloed aan opties en fietspaden wisselen zich af met onverharde wegen. Bang om te verdwalen? Ga op pad met een mountainbikegids. Het bespaart tijd en je bent verzekert van de beste ervaring. Je kunt kiezen voor een e-mountainbike of voor de echte sportievelingen een “normale” mountainbike. Ik zal eerlijk zijn… ik heb gekozen voor de e-variant. ;)

Eindeloze bloemenvelden

Wat ik prachtig vind aan het zomer seizoen in Val di Fassa zijn de vele bloemen. Alle kleuren, soorten en maten steken uit het groene gras en kleuren eindeloze vlakte. Overal waar je fietst of wandelt trekken paarse, gele en oranje bloemen je aandacht. De grote oranje zijn trouwens beschermd, dus pluk deze niet!

Tip: Door Val San Nicolò loopt een fiets/wandelpad tussen oude, authentieke, houten huisjes omringt met groene grasvlakte vol prachtige bloemen. Must See!

zomer-in-val-di-fassa

zomer-in-val-di-fassa

Italiaans genieten

Iedereen die vraagt naar mijn lievelingskeuken zal als antwoord krijgen de Italiaanse keuken. Ik leef voor pasta en een goede pizza op zijn tijd. Ik denk dat ik iedere dag wel pasta zou kunnen eten en nu ik terug denk aan mijn trip naar Val di Fassa heb ik dat volgens mij ook gedaan. Oeps!! In de Italiaanse bergen eten ze vaak 2 hoofdgerechten en een dessert. Mijn ultieme Italiaanse diner ziet er als volgt uit. Als hoofdgerecht de bekende Schlutzkrapfen gevuld met spinazie en ik sluit de avond af met een verse Strudel.

Recept: Schlutzkrapfen

Uitzichtpunt Sass Pordoi

Het bekende uitzichtpunt Sass Pordoi gelegen op 2950m hoogte is te bereiken met de kabelbaan vanaf de Passo Pordoi-bergpas. Eenmaal met de gondel bovenaan aangekomen wordt je verrast door een maanvormig landschap. De Passo Pordoi-bergpas is één van de vier Dolomietpassen van het Sella Ronda-skicircuit. Sinds enkele jaren kan de Sella Ronda ook in de zomer op de racefiets worden gedaan maar de ski variant staat nog hoog op mijn bucketlist!

rifugio-in-de-dolomieten

zomer-in-val-di-fassa

Breng een bezoek aan de prachtige meren

De Dolomieten staan niet alleen bekend om de prachtige bergen maar ook om de adembenemende meren. In de zomer in Val di Fassa deze prachtige meren bezoeken want in de winter zijn ze bevroren. Neem bijvoorbeeld Lago d’Antermoia. Dit is een waanzinnig meer gevormd door smeltwater op 2496m hoogte. Je kunt dit meer alleen te voet bereiken tijdens een hike.

Lago di Carezza, ook wel bekend als Karersee, is naar mijn mening één van de mooiste meren in de Dolomieten. Het staat bekend om zijn smaragdgroene kleur en de indrukwekkende achtergrond van bergen. Lago di Carezza ligt op de grens van Trentino en Zuid Tirol op 15 minuten rijden vanaf Val di Fassa. Dit meer is gemakkelijk met de auto te bereiken.

Lago San Pellegrino is een meer in San Pellegrino, Val di Fassa op 1900m hoogte. Het meer staat bekend om zijn prachtige weerspiegeling van de omliggende bergtoppen. Rondom het meer is een gemakkelijk wandelpad te volgen waardoor je extra lang van het uitzicht kan genieten en in de winter kun je zelfs sneeuwschoenwandelen over dit meer.

zomer-in-trentino

Vervoer naar Val di Fassa

Één van de dingen die Val di Fassa tot een geweldige bestemming in de Dolomieten maakt, is dat de regio vrij gemakkelijk te bereiken is.

Vliegtuig: de dichtstbijzijnde luchthavens zijn die in Bolzano (40 km), Treviso (160 km), Verona (180 km) en Venetië (175 km).

Trein: de dichtstbijzijnde treinstations zijn Bolzano (40 km), Trento (80 km) en Ora (55 km). Er zijn dagelijkse busverbindingen vanaf elk van deze stations naar de dorpen in Val di Fassa.

Auto: Zin in een toffe roadtrip? Kies dan voor de auto. Je bent hierdoor vrij om te gaan en staan waar je wilt, om alle bovengenoemde pareltjes op eigen initiatief te bezoeken. Vanaf Utrecht doe je er ongeveer 12 uur over.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *